Autonäyttelyillä on rikas ja värikäs historia aina ensimmäisen auton keksimisestä asti, 1800-luvulta. Nykyään autonäyttelyt ovat kehittyneet sivistyksen, koon ja kattavuuden puolesta, muuttuen jopa odotetuimmiksi tapahtumiksi sekä taloudellisella, että sosiaalisella tasolla. Ympäri maailman järjestettävät tapahtumat saavat rahan liikkumaan, mahdollisuuksien myötä miljardit liikkuvat helposti uusien yhteistyökumppaneiden ja tilausten sataessa. Autonäyttelyt ovat paljon enemmän, kuin vain esittely tilaisuuksia, joissa valmistajilla on mahdollisuus paljastaa uusia tuotteita ja ideoita, sillä näin voidaan luoda laaja verkosto kaikkien autoalan ammattilaisten kanssa.

Näihin tilaisuuksiin kerääntyy sekä autojen valmistajia, tutkijoita, suunnittelijoita, osien valmistajia, renkaiden tekijöitä, polttoaine yrityksiä, voiteluaineiden myyjiä, että muita alaan liittyviä osaajia, kaikki siis samaan aikaan saman katon alla. Tämä antaa osallistujille mahdollisuuden mainostaa omia tuotteita, sekä palveluita ja hieroa kauppaa maahantuojien, asiakkaiden ja yhteistyö kumppaneiden kanssa. Hyvin usein tilaisuuksissa myös julkaistaan seuraavien vuosien tuotantoon tulevat autot, joista osa on tehty massatuotantoon ja osa harvinaisemmiksi herkuiksi. Tilaisuuksissa voidaan myös paljastaa uusia yhteistyöprojekteja, tai etsiä tuleviin, vasta suunnittelussa oleviin, projekteihin rahoittajia, sekä kumppaneita. Autonäyttelyt ovatkin parhaimpia kasvotusten tehtävän markkinoinnin väyliä, tarjoten lukemattoman määrän mahdollisuuksia muutamassa päivässä, tietenkin kustannustehokkaasti.

Autonäyttelyt tuovat alalle arvoa, antaen myös alan jättiläisten vertailla tuotteitaan ja palveluitaan toisiaan vastaan, saaden arvokasta tietoa kilpailijoista. Suunnittelu tiimit usein kilpailevat kaikista parhaimmasta uudesta keksinnöstä, esimerkiksi tiettyjen kriteerien mukaan, tai tiettyihin lohkoihin jaettuna. Nykyään tekniikalla päästään leikkimään hyvin paljon ja kilpailuissa nähdään jatkuvasti kamppailua siitä, kenen tiimin lisävarust sopii parhaiten yhteen älypuhelinten ja muun tekniikan kanssa, tai vaihtoehtoisesti, kuka on keksinyt luonnon kannalta kaikista säästävimmän auton. Aiheina voi olla myös esimerkiksi turvallisuuteen liittyvät ominaisuudet ja varsinkin näiden antamat tulokset ja kehitykset vievät autoalaa eteenpäin parempaan suuntaan, tehden aina edellistä parempia versioita ja yrittäen päihittää edelliset mallit. Vaikka tapahtumat ovatkin yleisölle lähinnä hauskaa ajanvietettä, asettavat ne alalle tarkat kriteerit, mihin jokainen valmistaja yrittää pyrkiä.